A császármetszés a szülés egyik talán legkellemetlenebb formája, az eljárás ugyanis rendkívül fájdalmas, de ami sokkal nagyobb probléma, hogy egy ideig cselekvőképtelenné teszi a kismamát, aki még hónapokkal az operáció után is érezni fogja a vágásból fakadó roncsolást.

Gyógytorna fontossága már a szülés után

Habár a műtét utáni időszakban senki sem mozog szívesen, de a gyógytorna alkalmazása ajánlott, hiszen nemcsak a fájdalmakat csökkenthetjük vele, hanem a szövődmények megelőzését és a felépülés gyorsítását is elősegíthetjük általa.

Így például a különféle, szakembertől elsajátított légzőgyakorlatokkal azonnal megtámogathatjuk keringésünket, amivel rendkívüli mértékben csökkenthetjük a későbbi szövődmények kockázatát. Az enyhébb gyógytornával könnyebben távozásra bírható szervezetünkből a gyermekágyi vérzés, hamarabb visszarendeződik a bélműködés és a vizeletürítés, mindemellett pedig a méh visszahúzódása és regenerációja is előbb beindul, nem mellesleg pedig felkészíti a szervezetet az ágyból való felkelésre.

A szülést követően a császáros heg kezelése nem merül ki a külső seb gyógyulásában, hiszen a műtét során 10 réteget vágnak át és húznak szét, hogy a babát kiemelhessék, s ezekből 2-3 varrása történik meg (bőr, hashártya, méh), a többi réteg magától rendeződik. Viszont már sosem fognak újra úgy működni, mint szülés előtt.

A seb gyógyulása ráadásul egy nagyon bonyolult, egymásba kapcsolódó és többlépcsős folyamat eredménye, mely optimálisan 7 nap alatt megy végbe, ekkor indul el a heg átalakulásának folyamata, aminek a végpontja  6 hónaptól másfél-két év is lehet. A heg azonban még 7 évig növesztheti  “lábait”, melyekkel előszeretettel kapaszkodik bele a környező szövetekbe, szervekbe, magával húzva azokat. Ezért van az, hogy egy egészen pici heg is képes komoly mozgásszervi, vagy belszervi problémát okozni.  S ezért mondja sok szakember, hogy a hegkezelés elengedhetetlen része a gyógyításnak, gyógyulásnak.

Leggyakoribb hegesedésből fakadó problémák a császármetszés után:

  • alhasi, szúró, megfoghatatlan érzés
  • menstruációs problémák
  • akár a combba kisugárzó alhasi fájdalmak
  • fájdalmas együttlét
  • deréktáji fájdalom

Miért fontos, hogy ezeket kikezeljük?

Az összenövések következtében

  • romlik a keringés
  • a nyirok lelassul
  • szövetek vérellátása nem megfelelő
  • összetapadnak a környező szövetek, és mindez mozgásbeszűküléshez vezet.

Megoldás: a keringés fokozása

A hegkezelés legfontosabb célja a keringés javítása, hiszen a hegek, a különböző szövetek, rétegek összetapadása feszülést okoz a testben, s annak a helyén a keringés nem optimális.  Ezen lehet javítani lágyítással, oldással, masszírozással. A keringés fokozását mozgással, légzőgyakorlatokkal, valamint manuális hegkezeléssel lehet elérni.

Mikor érdemes elkezdeni?

Sosincs elég korán vagy elég későn! A hegkezelést már a műtét után el lehet kezdeni olyan apró mozdulatokkal, mint a tenyér rátétele, a körkörös simogatás, valamint a légzés, mert ezek mind javítják a keringést. A műtét után 3-4 héttel, a seb gyógyulását követően lehet elkezdeni a felületes hegkezelést, hegmasszázst (légzőtornákkal, császár utáni, gyermekágyi mozgással együtt), s ahogy telik az idő, úgy lehet egyre mélyebb szöveteket érinteni a masszírozással. Később, három hónap elteltével lehet egy haladóbb hegmasszázst elkezdeni akár olajjal kombinálva, akár szárazon. Mindig legyen benne mozgás, erősítés, nyújtás. Az elején érdemes szakember segítségét kérni, elmenni egy egyéni hegmasszázsra, amivel utána könnyen elsajátíthatók az említett mozgásformák, masszírozási technikák és utána önállóan is végezhetőek.

Beszéljünk még az összenövésekről! Milyen tünete lehet az összenövésnek császármetszés után?

A szervösszenövés, a hasűri összenövések azt jelentik, hogy a belek, vagy más szervek egymáshoz, vagy a bélfalhoz, hasfalhoz nőnek hozzá a műtéti bolygatás következtében, s ezzel az adott terület, szerv funkciója, normál működése gátlódik.

Tíz, császáron átesett nőből átlag hétnél van valamilyen összenövés, két császármetszés után ennek előfordulási valószínűsége pedig 90% körüli. Amennyiben ennek tünete jelentkezik, ezekre érdemes figyelni. Ezekkel érdemes összefüggésbe hozni, gyanakodni:

  • színkülönbségek, ez például abban nyilvánul meg, hogy császáros heged vörös vagy nagyon fehér
  • bemélyedést, állandó duzzanatot látsz a császáros hegvonalon (“behúz”, le van nőve)
  • a bőr túlérzékeny vagy érzéketlen a heged körül
  • Időjárás-változásokra jelentkező érzékenységet tapasztalsz (viszket – igen, ez a műtét után egy-két héttel még rendben van, de legújabb tudásunk szerint később nem, mert a heg így jelez)
  • felléphetnek a belső szervek működési zavarai
  • feltűnhet testtartás változás
  • távolabbi részeken a testedben bárhol jelentkezhet ismeretlen eredetűnek tűnő, krónikus fájdalom (derék, váll, könyök stb.)
  • székrekedés, emésztési panaszok léphetnek fel
  • termékenységi, teherbe esési, meddőségi problémák, méhen kívüli terhesség
  • inkontinencia
  • szex közbeni panaszok
  • menstruációs problémák
  • súlyosabb esetben bélelzáródás

Fontos: az összenövések gyakran tünetmentesek, és sokszor csak szülés után hónapokkal, évekkel, de akár csak évtizedekkel produkálnak tüneteket. Előfordul, hogy csak egy újabb hasi műtét során szerzel tudomást létükről (az operáló orvosodtól, zárójelentésedből.

Mit tehetek, ha kiderül, hogy összenövésem van?

A hasűri összenövéseket ultrahanggal nem lehet detektálni, csupán invazív beavatkozások segítségével, melyekkel azonban fennáll a veszélye az újabbak keletkezésének (jól érzed, ez így ördögi kör). Manuális technikákban jártas szakemberek, azonban invazív beavatkozás nélkül is segíthetnek oldani a panaszokkal járó összenövéseket. Mindig komplex, holisztikus szemlélettel lehet segíteni a problémán, melyben ugyanolyan fontos szerepet kap a lelki feszültség oldása is a testi mellett (nagyon leegyszerűsítve biológiailag: az összenövés mindig egyfajta feszültség is testünkben).

Ha nincs panaszod – s bár erről keveset beszélnek az érintett, császárral szült édesanyáknak – akkor is  élethosszig tartó feladat az otthoni hegkezelés a műtét után, mert az összenövések általa lazulhatnak, és ezt az állapotot fenn is tudod tartani. Mindemellé a legegyszerűbb, amit tehetsz magadért, hegedért, az a rendszeres, napi masszás, mozgás, utóbbi lehet akár gyaloglás is.