Manapság sajnos “előkelő” helyet foglal el a gerincferdülés, mint egészségügyi probléma a gyerekek, fiatalok, de az idősek körében is. Sok esetben már nagyon korai jelei lehetnek, ezért érdemes minden aprónak tűnő figyelmeztetésre figyelmet fordítani.

 

Mire figyeljünk?

Mikor megszületik csemeténk számos szakember kísér minket a baba fejlődése útján. Egészen pici korban lehetnek már szembetűnő jelei a lehetséges gerincferdülésnek. Félre biccent fejecske, kifli tartás, ferde mosoly, aszimmetrikus arc. Ezeknél a “tüneteknél” érdemes a későbbiekben óvatosnak lenni és figyelni gyermekünk testbeszédére. Ha rogyadozva ül, vagy 6 éves korában is maci talpa van, vagy a ruhái egyik válláról mindig lecsúsznak, keresztharapása van, esetleg dereka ferdén áll, egyik lába, vagy karja hosszabbnak tűnik a másiknál, akkor kell szakemberhez fordulni. Ebben az esetben egyértelmű diagnózis állítható fel röntgen képalkotás alapján, mely segítségével a gyógytornász felállítja a szükséges kezelési tervet. 

 

Mi az a SEAS módszer?

A SEAS a gerincferdülés gyógytornája. Egy konzervatív terápia( nem műtéti segítség ), mely még Magyarországon fiatal, ám számos tudományos eset igazolja és támasztja alá hatásosságát. A módszer Olaszországból származik, melyet 2008-ban helyeztek tudományos alapokra és igazolták hitelességét, ennek köszönhetően friss kutatási eredményekre alapozva rugalmasan működik a terápia. A SEAS, a görbület korrekcióját a saját izomzat által kívánja korrigálni, így a módszer nem vesz igénybe külső eszközöket. A páciens maga is aktív részvételt vállal a korrekció során. A SEAS gyakorlatok során, amikor kialakul a korrekciós helyzet, az nem számít már gyakorlatnak, hanem mozgássorozat kiindulási pontjává válik, melyre eltérő mozgássorozat épül. A kiindulási helyzet igazodik a páciens életmódjához, hobbijához, ahhoz a testhelyzethez, amiben naphosszat a legtöbbet tartózkodik. A SEAS terápia alatt a statikus és a dinamikus gyakorlatok variálhatók és a pácienshez adaptálható. Ez nagyban segít az élethelyzetekhez való alkalmazkodásban, hiszen nem csak egy adott mozgást végzünk nap, mint nap.


Páciens barát módszer – SEAS-ra fel!

A SEAS módszernek sajátos vizsgálati módszere van, mint az eddig megszokott terápiáknak. Ennek értelmében egyéni vizsgálat alapján határozza meg a főgörbületet, melyhez társul a RTG felvétel eredménye. Ez nem csak a görbület mértékét veszi figyelembe, hanem a görbületek egymáshoz való viszonyulást, a csigolyák billenését is, ezért részletesebb képet kap a gyógytornász a gerinc állapotáról. Épp ezért fontos, hogy a szakorvos által készített RTG felvételt a páciens minden esetben vigye magával a gyógytornászhoz.

 

 Másik sajátossága a SEAS-nak, hogy nem csak a mozgásszervrendszert vizsgálja, hanem az idegrendszer állapotát is feltérképezi, hiszen a testtartás egy automatikus reflexes tevékenység. A helyes testtartás elsajátítását be kell építeni az idegrendszer működésébe, melynek előnye, hogy a mozdulatsorok változatosak lesznek. Mint, ahogy eddig említettük, a terápia gyakorlatai egyénenként változnak, hiszen minden páciensnek eltérőek a problémái, az életvitelük, megszokott testhelyzetük.

Az önkorrekciós mozdulatok betanítása a főgörbületre fókuszálva, függőleges helyzetben történik, hiszen a mindennapjainkat is függőleges testhelyzetben töltjük. Épp ez a nagy előnye a SEAS terápiának, hogy a lehető legjobban alkalmazkodik a pácienshez.

Szeretnénk, ha a lehető legtöbb problémára tudnánk számotokra megoldást kínálni, ezért képezzük magukat folyamatosan. Okleveles SEAS terapeutaként már a gerincferdülésre is kínálunk nektek megoldást, egy innovatív és páciens barát módszerrel.

 

Várunk Titeket szeretettel!