A meddőség még mai is női „betegségként” van jelen a köztudatban, annak ellenére, hogy nemek közötti megoszlása 44-56% a férfiak javára.  Becslések alapján minden ötödik pár érintett a meddőség problémájával, s leginkább nőkkel találkozunk, akik elindulnak a gyermekvállalás felé vezető bizonytalan úton, s vívják meg havonta, hetente csatáikat.

A harc során az ember bizony sokszor elbizonytalanodik, reményvesztett lesz, sokszor még az orvosokkal is problémája adódik. Az időpont egyeztetések nehézkesen mennek, vannak olyan vizsgálatok, amikre heteket, rosszabb esetben akár hónapokat is várni kell. Mindezt még az is nehezíti, lélekben leginkább, hogy egyes vizsgálatok olyan helyre sodorják a gyermekre sóvárgó nőket, ahol pocakos kismamák garmadával találkoznak. Az ember ilyenkor nyeli a könnyeit és elfordul, leginkább. Nehéz pillanatok ezek.

A meddőséggel folytatott harcban eljön az az idő, amikor a nő az alapos internetes kutakodása eredményeként elkezd az alternatív gyógymódok, kezelések irányába fordulni. Hiszen ő is tenni akar, tevőlegesen részt venni abban, hogy a jelenlegi állapota megváltozzon. Kicsit terápia jelleget is betölthet a keresés, a kiválasztás, a tevőlegesség. Hiszen mind tudjuk: a remény hal meg utoljára.

A női meddőség lehetséges okai

eléggé szerteágazóak, elég csak a következő listát megnézni:

  •                   Peteérés zavarai
  •                   Szexuális zavarok
  •                   Petesejt útjának blokádja
  •                   Petefészek ciszták, PCOS, Endometriózis
  •                   Endokrin rendszer zavarai, hormonháztartás felborulása
  •                   Anatómiai vagy fejlődési rendellenességek
  •                   Genetikai okok
  •                   Méhnyakat, méhet, petefészket, petevezetőt érintő zavarok, műtétes elváltozások
  •                   Inzulinrezisztencia, életmód
  •                   Immunológiai okok, krónikus betegségek
  •                   Lelki okok

A női meddőséget elsősorban orvosi terápiával kezelik. Kevesen tudják, hogy ez az állapot befolyásolható mozgással is, természetesen az orvosi terápia kiegészítéseként.

Milyen mozgásforma javasolt meddőség esetén?

Meddőség kezelésében jótékony hatása van a különféle tornáknak és a masszázsnak.  

Ilyen például az

  •               Aviva torna, mely egy 18 alapgyakorlatból, elemből álló gyakorlatsor, de az egyén állapotától, céljaitól, a tünetektől, a nemtől, és a társbetegségektől függően más-más gyakorlatokat alkalmazhatunk. Az Aviva torna a medence körüli izmok, illetve a medencefenék izmainak megdolgoztatásával éri el a pozitív hatást. Szabályai is vannak: menstruáció alatt nem végezhető, a gyakorlatok sorrendjét nem lehet felcserélni, egy héten kétszer, de maximum háromszor végezhető, és utána meleg pokrócba kell bugyolálni a hasunkat Alkalmazható még hormonális eredetű súlytöbblet esetén, vetélés után a fogamzóképesség visszaszerzésére és a szoptatási problémák leküzdésére is.

 

  •               Arwen torna, melyet  kifejezetten a meddőségi problémák kezelésére fejlesztette ki egy maga is érintett  gyógytornász. A torna hozzájárul a nők egészségének javításához, ezen keresztül a reprodukciós képesség visszaállításához. Az Arwen torna önmagában is hatásos és kiegészítő módszerként is javasolt.  A komplex mozgásrendszer magába foglalja főként a hatha jógát, továbbá ötvözi a keleti TaiChi és Chi Kung elemeit a modern Alexander- és Graham-technika mozgás elemeivel. A tréning a talajon zajlik. A torna pl. pumpa és préselő gyakorlatok eredményességével hormonális regulációt, valamint vegetatív tónus szabályozást végez és fokozott vérbőséget vált ki a női kismedencében. A teljes jóga és hasi légzéshez kötött körkörös gyakorlatok serkentik az agykérget, ezzel bizonyos régiókban izgalmi állapot, másokban pedig védelmező gátlás jön létre. A gyakorlatok nem stimulálják túl a szervezetet, viszont a has alsó régióit, a kismedencei szerveket, valamint a belső női izmokat tökéletesen átmozgatják és működésüket serkentik. Speciális hatásait hormonálisan is kifejti.

 

  •               vagy a gyógymasszőr által végzett hasmasszázs, mely az alhasi keringés javításával támogatja a kismedencei szervek működését. Felmerülő meddőség esetén kiegészítő terápiaként remekül alkalmazható.

Ezen módszerek segíthetnek megszüntetni a meddőség okát, enyhíteni a tüneteit, és segítségünkre lehetnek a menstruációs ciklus rendezésében, a görcsök csökkentésében is.

A testmozgás, a sport bármely fajtája, intenzitása, a kardio és erősítő edzések aránya szintén fontos tényező a meddőség kezelésében, a menstruációs problémák rendezésében. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni szakember tanácsát, aki személyre szabott segítséget nyújthat, egyénre szabott mozgásprogramot állíthat össze.

Ragadjunk meg minden lehetőséget, hogy megélhessük a szülővé válás csodáját, s soha ne adjuk fel a reményt!